Burung Walit

Burung Walet /Burung layang-layang
PENGENALAN
Burung Walet merupakan burung pemakan serangga yang bersifat aerial dan suka meluncur. Burung ini berwarna gelap, terbangnya cepat dengan ukuran tubuh sedang/kecil, dan memiliki sayap berbentuk sabit yang sempit dan runcing, kakinya sangat kecil begitu juga paruhnya dan jenis burung ini tidak pernah hinggap di pohon. Burung walet mempunyai kebiasaan berdiam di gua-gua atau rumah-rumah yang cukup lembab, remang-remang sampai gelap dan menggunakan langit-langit untuk menempelkan sarang sebagai tempat beristirahat dan berbiak.

Klasifikasi burung walet adalah sebagai berikut:
Superorder : Apomorphae
Order : Apodiformes
Family : Apodidae
Sub Family : Apodenae
Tribes : Collacaliini
Genera : Collacalia
Species : Collacaliafuciphaga
Hasil dari peternakan walet ini adalah sarangnya yang terbuat dari air liurnya (saliva). Sarang walet ini selain mempunyai harga yang tinggi, juga dapat bermanfaat bagi duni kesehatan. Sarang walet berguna untuk menyembuhkan paru-paru, panas dalam, melancarkan peredaran darah dan penambah tenaga.

PERLADANGAN BURUNG LAYANG-LAYANG
Bermula sedekat yang lalu apabila burung layang-layang berhijrah dari gua ke bandar menjadikan bangunan lama yang mempunyai suasana hampir sama dengan keadaan dalam gua sebagai habitat barunya Akibat mempunyai nilai pasaran yang tinggi banyak premis dalam kawasan bandar telah diubahsuai untuk perladangan burung layang-layang.Pengubahsuaian premis asasnya ialah menjadikan suasana dalamannya sama dengan gua. terutamanya gelap dan lembab. Antara ubahsuai utama dilakukan ialah :-

Penutupan pintu dan tingkap
Pembinaan lubang pengudaraan
Penyediaan pintu masuk
Penyusunan bluti di siling sebagai tempat pembiakan
Sistem irigasi dalam dan luar bangunan bagi mengawal suhu
Memasang sistem audio
Suasana persekitaran yang diperlukan dalam rumah burung ialah suhu yang setabil antara 25 hingga 28 darjah celsius, kelembapan antara 80 hingga 90 peratus dan kegelapan kurang dari 1 lux. Bumbung bangunan hendaklah dibuat daripada bahan-bahan yang dapat menahan kepanasan matahari.Pembinaan persekitaran yang sesuai telah menyebabkan burung walit sesuai dengan habitat barunya dan memberi pulangan yang tinggi kepada pemiliknya.


MENGIKUT BUKU AMALAN BAIK UNTUK PERLADANGAN BURUNG LAYANG-LAYANG/ AERODRAMUS DAN PERUMAHANNYA” TERBITAN JABATAN VATERINA, PREMIS HENDAKLAH DIBINA DI ATAS TANAH PERTANIAN ATAU PERUSAHAAN PADA JARAK MINIMA 100 METER DARI KAWASAN KEDIAMAN. DISAMPING ITU KELULUSAN DARIPADA PIHAKBERKUASA TEMPATAN PERLU DIPEROLEHI.

Reka bentuk bangunan perlulah berdasarkan kepada kehendak dan keperluan burung bagi menjamin burung walit akan menetap dan terus menetap. Rumah walit perlu disediakan roving room kerana semasa memasuki bangunan burung walit akam berputar-putar dulu mengikut putaran jam sebelum menuju ke sarangnya. Resting room perlu disediakan sebagai tempat burung walit beristerehat dan membina sarang. Lubang keluar masuk burung sesuai diletakan di bahagian atas bangunan dengan arah bertentangan daripada matahari naik atau jatuh bagi menjaga kegelapan dalam bangunan. Antara ciri-ciri lain rumah walit yang perlu diambil kira dalam pembinaannya ialah ;-

Sistem ventilasi bagi mengawal suhu
Bahagian dalam terlindung dari cahaya matahari
Ketinggian ideal melebihi 15 kaki dengan keluasan melebihi 20 kaki persegi
Penyediaan beluti untuk burung bersarang
Kalis tikus, ular, biawak dan pemangsa.
Pemasangan sistem audio
Notis amaran di lokasi sesuai.

Keluasan minima 20 X 30 kaki. Lebih ekonomik jika dibina bertingkat. Ketinggian dari lantai ke bumbung antara 6 hingga 15 kaki. Bahagian dalam bangunan diplaster dengan campuran pasir, kapur dan simen. Bahagian luar dengan campuran pasir dan simen sahaja.

Tempat burung layang-layang berehat dan membuat sarang dibuat petak-petak daripada papan yang kuat serta dilekatkan di bahagian siling bangunan.

Sistem paip jaringan (sprinkle) diletakan pada bahagian bumbung dan dalam bangunan. Bila cuaca panas paip dipasang bagi menjamin suhu sentiasa rendah dan kelembapan tinggi.

Pintu keluar masuk burung berukuran 20 X 20 cm dibina dibahagian atas bangunan.

PEMASANGAN SISTEM AUDIO

Sistem audio dipasang bagi dimainkan suara burung pada waktu tertentu bertujuan bagi memanggil burung masuk kedalam bangunan , membuat sarang dan seterusnya meningkatkan pengeluaran. CD dengan suara burung yang berlainan digunakan untuk memanggil burung , membuat sarang dan meningkatkan pengeluaran.

Pada pintu masuk dipasang minima 2 buah tweeter dan dimainkan pada awal pagi dan petang bertujuan memandu burung masuk kedalam bangunan. Bagi bangunan berukuran 20 X 30 kaki, minima 10 buah tweeter dipasang pada bahagian siling bangunan secara tersebar bertujuan untuk mengundang burung bersarang dalam bangunan.

Jika audio sistem dipasang secara yang betul mengikut nasihat perunding, kemungkinan burung akan masuk kedalam rumah walit dalam jangka masa dua hingga tiga bulan adalah tinggi. Audio sistem sebenarnya berfungsi untuk menarik perhatian walit menuju kearah sumber suara.

PEMILIHAN LOKASI
Persyaratan lingkungan lokasi rumah adalah:

Dataran rendah dengan ketinggian maksimum 1000 m dari aras laut.
Daerah yang jauh dari jangkauan pengaruh kemajuan teknologi dan perkembangan masyarakat.
Daerah yang jauh dari gangguan burung-burung buas pemakan daging.
Persawahan, padang rumput, hutan-hutan terbuka, pantai, danau, sungai,rawa-rawa merupakan daerah yang paling tepat.
Bagi kejayaan pembinaan rumah walit, ujian kesesuaian lokasi perlu dijalankan terlebih dahulu. Tujuannya menentukan kawasan tersebut sesuai atau tidak untuk dibina rumah walit. Alat pengesan khas digunakan, walit akan mendekati alat pengesan jika bilangannya banyak. Ujian diperlukan bagi mengurangkan risiko pelaburan. Ujian dijalankan dikawasan tapak cadangan rumah burung atau pun di premis yang dicadang untuk di jadikan rumah burung. Ujian kesesuaian dijalankan pada awal pagi dan lewat petang. Kehadiran burung walit yang banyak semasa ujian akan dijadikan penunjuk kawasan itu berpotensi dibangunkan rumah burung walett.

MATERIAL SOKONGAN
Material

Spesifikasi
Mp3 Cd Suara Burung Layang-Layang
Satu set mengandungi 3 MP3 CD yang masing-masing berfungsi untuk menarik wallet masuk kedalam rumah baru, mendiami dan membuat sarang serta meningkatkan pengeluaran.
Audio Cd Suara Burung Layang-Layang
Satu set mengandungi 3 CD yang masing-masing berfungsi untuk menarik walet masuk kedalam rumah baru, mendiami dan membuat sarang serta meningkatkan pengeluaran
Player Mp3 dan Amplifier
Satu set mengandungi MP3/CD plyer dan amplifier yang masing-masing berfungsi untuk memasang lagu bagi menarik Walet kedalam rumah baru, mendiami dan membuat sarang serta meningkatkan pengeluaran.

Water Spry
Water spry perlu untuk menarik minat wallet.
Penyukat Suhu & Kelembapan
Satu set mengandungi 2 unit yang masing-masing berfungsi untuk menyukat suhu dan kelembapan dalam rumah burung layang-layang dan unit yang lebih besar diletak dalam bilik kawalan tanpa wayar, untuk bacaan suhu dan kelembapan. Amat berguna untuk memantau suhu dan kelembapan rumah burung.

Sarang Tiruan
Perlu untuk peringkat awal menarik minat walet datang bersarang

Speaker Utama
Satu set mengandungi 2 unit yang masing-masing berfungsi untuk menarik walet masuk kedalam rumah baru. Dipasang pada lubang/pintu keluar masuk di tingkat paling atas. Minima 2 unit dipasang pada pintu keluar masuk.

Tweeter
Satu set mengandungi 10 unit untuk yang masing-masing berfungsi untuk menarik walet masuk kerumah baru mendiami dan membuat sarang serta meningkatkan pengeluaran. Minima 10 buah dipasang pada setiap ruang bersaiz 60 meter persegi.

MUSUH DAN CABARAN
Mengawal bangunan daripada tikus, semut, cicak ,kelawar, biawak, burung hantu dan helang yang samada akan merosakan atau menakutkan burung untuk terus tinggal dalam bangunan.

Musuh dan Penyakit
Cadangan Atasi

Tikus
Tikus memakan telur, anak burung walit/swallow bahkan sarngnya. Perosak ini juga mendatangkan suara dan kotoran yang merosakkan kondisi rumah walet
Cara pencegahan tikus dengan menutup semua lubang, tidak menimbun barang bekas dan kayu-kayu yang akan digunakan untuk sarang tikus.

Burung Hantu dan Helang
Memakan burung layang-layang.
Pasang perangkap elektrik atau tangkap dan pindahkan

Semut
Semut api dan semut gatal memakan anak walet dan mengganggu burung walet yang sedang bertelur.
Cara pemberantasan dengan memberi umpan agar semut-semut yang ada di luar sarang mengerumuninya. Setelah itu semut disiram dengan air panas.

Cicak dan biawak pasir
Binatang ini memakan telur dan sarang walet. Tokek dapat memakan anak burung walet. Kotorannya dapat mencemari raungan dan suhu yang ditimbulkan mengganggu ketenangan burung walet.
ditutup.
Cara pemberantasan dengan diusir, ditangkap sedangkan penanggulangan dengan membuat saluran air di sekitar pagar untuk penghalang, tembok bagian luar dibuat licin dan dicat dan lubang-lubang yang tidak digunakan

TUAIAN HASIL


Cara rampasan iaitu sarang yang telah siap dibina tetapi belum sempat Walet bertelur diambil. Cara ini akan menyebabkan kepupusan burung walit kerana tidak dapat membiak.

Cara buang telur iaitu setelah Walet bertelur, sarangnya diambil sementara telurnya dipindah kesarang seriti atau incubator untuk penetasan. Kadar penetasan yang rendah dan kadar kehidupan yang rendah juga tidak menjamin perkembangan jumlah burung walet. Cara ini diamal di Indonesia kerana jumlah seriti banyak disana tetapi jarang kedapatan di Malaysia.

Cara penetasan iaitu sarang diambil setelah telurnya menetas dan anak Walet terbang. Ini merupakan cara yang terbaik menjamin populasi burung walet terus meningkat dan industri ini akan terus berkembang.

MODAL PERMULAAN
(Mendirikan Bangunan Baru tidak termasuk tanah; cth 20’X30’ -2 tkt)

1. Bangunan dan kelengkapan/material
a. Bangunan (RM50.00 sekaki persegi)
RM50X600=RM30000.00 X 2 =RM60000.00
b. Sistem Audio dan Alarm sistem
RM1000.00
c. Kayu papan(sirip) burung bersarang (meranti merah ) RM3500 satu tan
RM3500.00 x 2 =RM7000.00
d. Lain-lain(Elektrik dan Air)
RM5000.00

JUMLAH
RM73000.00

B. Pulangan

Harta Tetap
Bangunan dan kelengkapan/material = RM 73000.00

Modal Pusingan Setahun

Kos tenaga buroh = RM 9,600.00
Eletrik dan air =RM 1,000
Kos Permulaan Setahun = RM 10600.00

Modal Pemulaan Setahun

RM 73000.00 + RM 10600.00 = RM 83600.00

Anggaran Hasil Sarang burung (minima):

Akhir tahun 1, 0.5 kg X RM 3,000 = RM 1,500.00
Akhir tahun 2, 4 kg X RM 3,500 =RM 14,000.00
Akhir tahun 3, 8 kg X RM 4,200 =RM 33,600.00
Akhir tahun 4, 20 kg X RM 4,200 =RM 84,000.00
Akhir tahun 5, 30kg X RM 4,500 =RM 135,000.00
Akhir tahun 6, 35kg X RM 4,500 = RM 157,500.00

Keuntungan Tahunan

Tahun 1, RM 1,500 - (RM 83600.00) =(- ) RM 82100.00

Tahun 2, RM 14,000 - (RM 82100.00) =(-)RM 68100.00
Tahun 3, RM 33,600 - RM 68100.00=(-)RM 34500.00

Tahun 4, RM 84,000 - RM 34500.00=(+)RM 49500.00
Tahun 5, RM 135,000 + RM 49500.00=(+)RM 184500.00
Tahun 6, RM157,500 + RM 184500.00= RM 342000.00

Di akhir tahun keempat modal di perolehi sepenuhnya.

Rahsia Rumah Burung Walit


Assalamualaikum

Rumah burung walit atau di Indonesia dikenali dengan Walet telah lama bertapak di Malaysia. Ada rumah burung walit yang sudah tertegak sejak 3 generasi yang lalu. Mengapa setelah sekian lama rumah ini tertegak di negara kita baru kini kita menyedari kehadirannya? Mengapa selama ini kita tidak menyedari burung walit ini menghasilkan sarang yang sangat bernilai tinggi?

Sebenarnya rumah burung ini digunakan untuk burung-burung walit mendiaminya. Apabila ianya sudah didiami, mereka akan mengawan di atas udara dan mula menghasilkan sarang untuk bertelur. Biasanya proses membina sarang akan dilakukan oleh sepasang burung walit jantan dan betina. Pada kebiasaannya juga terdapat 2 biji telur didalam setiap sarang yang mana pasangan ini akan mengeram telur tersebut.

Burung walit ini mempunyai kaki dan kuku yang panjang. Namun jika mereka jatuh ke muka bumi maka mereka tidak berdaya untuk terbang semula disebabkan kakinya yang lembik. Kerana itu, mereka ini hanya akan terbang berbelas jam dan akan melakukan segala aktiviti secara terbang seperti makan, minum dan mengawan. Disebabkan faktor ketahanan mereka terbang tanpa henti berbelas jam dan boleh bergerak 40 kilometer pergi dan balik walaupun dalam keadaan hujan lebat, menyebabkan masyarakat Cina mempercayai khasiat sarang burung yang diperbuat dari air liur mereka sangat tinggi dalam mengubati pelbagai penyakit seperti asma, batuk kering, penyakit kulit dan lain-lain.

Permintaan yang semakin meningkat dengan kadar pengeluaran yang sangat terhad menyebabkan harga sarang burung ini semakin meningkat dari tahun ke tahun. Perkara ini baru disedari oleh orang ramai kerana rahsia pendapatan tuan-tuan rumah burung ini mula di bongkar. Dengan kajian dari pelbagai pihak termasuk pihak kerajaan, mendapati kebanyakan tuan-tuan rumah burung ini merupakan jutawan yang 'terlalu' senyap. Siapa sangka dengan rumah burung setingkat, pendapatan terkumpul akan mencecah jutaan ringgit hanya dalam masa 5 tahun. Dengan mengeluarkan sekali sahaja modal besar, mereka mampu menjana puluhan malahan ratusan ribu sebulan tanpa perlu bersusah payah.

Perlu diingatkan juga 60% rumah burung di Malaysia gagal. Ini disebabkan oleh faktor pembinaan yang tidak betul. Ada yang cuba membinanya secara sendiri dengan membaca buku dan lain-lain. Ada yang mencuba secara kecil-kecilan. Kesilapan-kesilapan sebegini adalah punca kegagalan rumah burung tersebut. Pelbagai kes yang telah saya jumpa dan selesaikan dalam beberapa tahun ini. Ada rumah burung yang dibina sehingga 3 tingkat namun burung tetap tidak mahu masuk dan tinggal di dalamnya. Ada pula yang rumah burungnya terdapat ratusan burung walit tetapi sarangnya tidak sampai sepuluh. Pelbagai faktor yang perlu diambil kira seperti suhu, suasana dalaman, kesesuaian papan untuk bergayut, kecerahan cahaya yang masuk dan lain-lain. Rumah burung yang baik, akan didiami burung walit dalam masa 6 bulan. JIKA RUMAH BURUNG TERSEBUT TIDAK DIDIAMI DALAM MASA 6 BULAN INI MENUNJUKKAN RUMAH BURUNG TERSEBUT ADA KESILAPAN DARI PELBAGAI SEBAB YANG DISEBUTKAN TADI.

Pada masa ini harga sekilo sarang burung antara RM 3000 ke 6800 bagi yang belum dicuci. Untuk menghasilkan sekilo sarang burung memerlukan 90 hingga 120 keping sarang burung. Harga akan melambung 2 kali ganda apabila ianya siap dicuci. Selalunya pemilik rumah burung ini akan menjual sarang burung yang belum dicuci kepada orang tengah. Untuk makluman semua, di Malaysia, terdapar ramai buyer yang sentiasa bersedia membeli dari pengusaha dan membersih serta menjual ke China, Taiwan, Hong Kong, US dan negara Arab.

Oleh kerana permintaan yang banyak tetapi pengeluaran sarang yang sedikit telah menjadikan pasaran dunia kekurangan 70% untuk dipenuhi. Ianya sukar dimanipulasikan jualan serta harga dari orang tengah disebabkan sarang yang sukar didapati serta ianya boleh disimpan jika harga ang ditawarkan terlalu rendah. Pengusaha tidak perlu menjual sarang jika harga yang ditawarkan agak rendah dan boleh menyimpannya untuk satu tempoh yang lama kerana ianya tidak basi atau mempunyai expired date jika dijaga dengan baik. Lagipula belum lagi saya terjumpa kes buyer ingin beli dengan harga dibawah harga sebenarnya.

Kesimpulannya, bidang walit ini sangat baik untuk diterokai. Apatah lagi rumah burung ini mampu menghasilkan pendapatan yang sangat lumayan dan boleh diwariskan kekayaannya kepada anak cucu kita. Cuma satu pesanan bagi yang ingin menceburinya iaitu perlulah bersabar, dan berani. Inilah faktor utama semua jutawan sarang burung di Malaysia.


PEMBINAAN RUMAH BURUNG
Mengikut buku "Amalan Baik Untuk Perladangan Burung layang-layang/ Aerodramus dan Perumahannya" terbitan Jabatan Perkhidmatan Haiwan, premis hendaklah dibina di atas tanah pertanian atau perusahaan pada jarak minima 100 meter dari kawasan kediaman. Disamping itu kelulusan daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) perlu diperolehi.

Reka bentuk bangunan perlulah berdasarkan kepada kehendak dan keperluan burung bagi menjamin burung walit akan menetap dan terus menetap. Rumah walit perlu disediakan Roving room kerana semasa memasuki bangunan burung walit akam berputar-putar dulu mengikut putaran jam sebelum menuju ke sarangnya. Resting room perlu disediakan sebagai tempat burung walit beristerehat dan membina sarang. Lubang keluar masuk burung sesuai diletakan di bahagian atas bangunan dengan arah bertentangan daripada matahari naik atau jatuh bagi menjaga kegelapan dalam bangunan.

Antara ciri-ciri lain rumah walit yang perlu diambil kira dalam pembinaannya ialah ;-
Sistem ventilasi bagi mengawal suhu
Bahagian dalam terlindung dari cahaya matahari
Ketinggian ideal melebihi 15 kaki dengan keluasan melebihi 20 kaki persegi
Penyediaan beluti untuk burung bersarang
Kalis tikus, ular, biawak dan pemangsa.
Pemasangan sistem audio
Notis amaran di lokasi sesuai.

Keluasan yang diperlukan
Keluasan minima 20 X 30 kaki. Lebih ekonomik jika dibina bertingkat. Ketinggian dari lantai ke bumbung antara 6 hingga 15 kaki. Bahagian dalam bangunan diplaster dengan campuran pasir, kapur dan simen. Bahagian luar dengan campuran pasir dan simen sahaja.
Tempat burung layang-layang berehat dan membuat sarang dibuat petak-petak daripada papan yang kuat serta dilekatkan di bahagian siling bangunan.
Sistem paip jaringan (sprinkle) diletakan pada bahagian bumbung dan dalam bangunan. Bila cuaca panas paip dipasang bagi menjamin suhu sentiasa rendah dan kelembapan tinggi.Pintu keluar masuk burung berukuran 20 X 20 cm dibina dibahagian atas bangunan

iNdUstRi BURUNG WALIT.. peLaBuRaN tErbAik di duNiA...!!!
Industri Burung Walit adalah merupakan antara satu bentuk pelaburan terbaik di dunia yang menghasilkan produk 'alam semulajadi' 10 termahal di dunia dan terbukti telah menjanjikan pendapatan yang lumayan.

Antara faktor-faktor yang menguatkan 'kenyataan' di atas :
1) Modal sekali sahaja... pendapatan berterusan
2) Kos penyelenggaraan yang minima
3) Terbukti menguntungkan sejak 100 tahun yang lalu
4) Permintaan stabil (30% shj permintaan dunia dapat dipenuhi)
5) Tiada kos makanan untuk burung (cari makan sendiri)
6) Harga yang tinggi, sarang yang belum proses (RM4k-RM6k)
Sarang yang sudah diproses antara RM12k-RM20k
7) Pekerja tidak diperlukan (sebulan sekali sahaja)
8) Mendapat sokongan dan pengiktirafan kerajaan
9) Risiko yang minima (konsultan yang berpengalaman)
10) Pendapatan stabil setiap bulan setelah matang
11) ... dan lain-lain lagi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Turun Padang

Turun Padang
YB hjjh Norah Tun Abd Rahman...bersama penduduk rumah panjang Rh Mudai Sg. Sian utk Program Pemimipin Bersama Rakyat Sg S

jalan kampungku

jalan kampungku
Jalan tuk dari kg ku ke Ferry Sg Sian sejauh 14km...tuklah pakei aku ari-ari ulang alik keja.Time ku ambik gambar tuk..nang cuaca mendung jak...musim landas bah...Depan ku ambik gambar tuk,nang k nemiak main sepak takraw...maklumlah jalan tuk terhenti di situk jak...(jalan mati)..jadi sik de gik urang lalu lalang ......

Sungai Batang Rajang

Sungai Batang Rajang
Aku ambik pic tuk ari rah waterfront Bintangor masa air surut tghari....lapar perut tuk...gi mamam lok...lak kaka gik....

Jambatan Bunut

Jambatan Bunut
Jambatan tuk menghubungi kg ku ke pasar Bintangor...depan gik de Mini Estet Padi Bundung -Sian..Lamak juak dah bukak,lam taun 2002 marek...sebelum jalan tuk di bina...Petang-petang rami juak org lepak kat situk ngail....udang,ikan....salah kail...boyak dapat ...ooo...hihihihihi

Wisma Sanyan,Sibu

Wisma Sanyan,Sibu
Bukan sekadar pusat membeli belah bagi kawasan tgh (Sibu).....malah pusat pentadbiran.....Disini pusat membeli belah spt Parkson,Giant...KFC malah shopping complek terhebat di sini...Masa meningkat remaja...selalulah lepak kat sini....survey brg ataupun sengaja nak jalan2 cari makan....Semasa melalui jln ni sempatlah juga ambik gambar buat kenangan masa remajaku....hiihihiiihhi...masa belalu semakin pantas...semakin byk kemajuan yg akan dtg yg dpt kita lihat seperi gambar ini....Di belakang bangunan ni..terletak Dataran Sibu yg menjadi pusat aktiviti utama...spt sambutan perayaan,kebudayaan dan pelbagai lagi....Silalah datang sendiri untuk menyaksikan bangunan yang tesergam indah di bandar Sibu...

Time masang P/A sistem

Time masang P/A sistem
Tuk kamek duak Helmi...berpossing lok...hiihhii...lelah lak ngangkat speaker pok...handsome sik kamek duak...cuma badan nya besar gik ari kmk....hahhahaah.

Tarik tali

Tarik tali
Tarik tali pok....jgn sik tarik...lak sik berik hadiah lak...hiihii.rami juak yg masuk tanding tarik tali tuk bab hadiahnya lumayan...register pun free bah...tarik pok tarik...jgn sampei leleh air liur ya...hiihi

Maulidur Rasul

Maulidur Rasul
Time tuk aku ambik pic kat wharf Bintangor,sebelum perarakan yang bermula dari SK Abg Amin menuju ke Masjid Darul Takwa,Bintangor

Pengisahan 2009

Pengisahan 2009
Sempat juak nak beposing tepi kerusi ya...masa nak mula pertandingan pengisahan peringkat negeri sarawak sarawak.Aku n helmi kamceng n dibantu dak penerangan ari CK...En Jaari Abol kite ya...hiihii...Pertandingan pengisahan Peringkat Negeri Sarawak tuk...memberi kmk org dpt bersatu tenaga utk menjayakan suatu majlis besar dgn jayanya....dr yg bepangkat atas hingga debah...

Apli

Apli
Miak mancal kat opis tuk....sapo sik thn nak kelaka ngan nya iboh jak...Tapi mun pasai angkat pelir no. 1 beb...leh jadi kontraktor suatu ari kelak...semoga sukses pok...hihihihi

Hadrah berirama

Hadrah berirama
Persatuan hadrah SMK Bandar Btgor,...boleh tahan juak...pukulan hadrah berirama sidak...penah masuk tanding kowh..lam peringkat negeri swk...p kmk sik tauklah...no bape....

Ngiling Bidai 2009

Ngiling Bidai 2009
24 Julai 2009,kmk org (Jab.Penerangan Meradong) pegi ke destinasi ngiling bidai iaitu RH Libau,Semaring.Aku ,bos, Hisyam n Khaider jak yg pegi..nok lain dok opis jak...hihiii...iboh gago lah...hiihii..Pic tuk...aku ambik selepas ninggalkan wharp ekspres Bintangor lam kul 9 pagi..ceria jak muka ..mun sik cayak tangga jak pic bah tuk....

dah sampei wharp umah pjg...apa gik,angakat gik brg ya p/a kita ya...urg dah nak berdangdut umah pjg nun...jgn tecengang gik sio...gugok kair lak....hahahah

lari ari gago ya....hihihihi....aku gi sbrg ...mok pansai...kekeekekek

antara muka bujang sigat n dare teng2 umah pjg ya ....sidaknya ng ngelala aku bah...sik heran lah pok...hahahah